2020-03-26 18:12:44• hírek • Közlemény

150 millió lejes kölcsönért nyúl a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal

illusztráció, Gönczy Tamás felvétele
illusztráció, Gönczy Tamás felvétele

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal szakmailag megalapozott indokok miatt tervezi banki kölcsön felvételét, amely elengedhetetlen feltétele annak, hogy az európai uniós alapokból és a helyi költségvetésből finanszírozott beruházások kivitelezése akadálymentesen történjen. Ugyanakkor a 2008-ban felvett kölcsönök refinanszírozása esetén a korábbinál előnyösebb feltételekkel szeretne szerződést kötni.

A beruházások előfinanszírozásához szükséges összeg HITELKERET formájában állna az önkormányzat rendelkezésére, amelyet csak abban az esetben használna a polgármesteri hivatal, ha szükség van rá.
 

A csütörtöki városi tanácsülésen benyújtott határozattervezetben szereplő adatok előkészítése külső szakemberek bevonásával zajlott, akik 2019-től kezdődően, az uniós finanszírozási szerződések aláírása után elemezték a helyzetet, majd tették le pénzügyi javaslatukat.
 

A legfeljebb 15 éves lejáratú, 153.563.728,81 lej értékű hitel három részből tevődik össze:
 

1. A szükséges vállalások biztosítása a helyi érdekeltségű beruházások kivitelezéséhez 86.370.000 lej értékben: ebből 50.000.000 lej a Szamoson átívelő harmadik hídra, 36.370.000 lej pedig egyéb beruházásokra;

2. A szükséges vállalások biztosítása a már aláírt európai uniós pályázatok kivitelezéséhez 13.630.000 lej értékben;

3. A 2008-ban felvett 53.563.728,81 lej refinanszírozása;
 

Részletek a fentiekben említett beruházásokról:
 

1.         Helyi költségvetésből finanszírozott beruházások: 500.000.000 lejt fordítunk a Szamoson átívelő harmadik híd elkészítésére. Építése csak abban az esetben kezdődhet el, ha biztosítani tudjuk az ehhez szükséges pénzalapot. A kormány által biztosított finanszírozásból, és az önkormányzat helyi bevételeiből nem tudjuk fedezni a teljes költséget, így csak abban az esetben köthetjük meg a kivitelezési szerződést, ha hitelt veszünk fel erre.

Egyéb helyi költségvetésből finanszírozott beruházások valósulnak meg a lakónegyedekben, parkolók épülnek az Independenţei sugárút, a Hegyi út, a Ganea, Uzinei és Ostrovului utcák környékén, korszerűsítjük többek között a Grădinarilor utcát, a Dinamo sportbázist, új arculatot kap a Wolfenbüttel utcai egykori 5-ös számú iskola épülete amely a leendő tehetséggondozó központnak ad otthont, stb. A beruházások részletes listája itt megtalálható.
 

2.         Az Európai Uniós beruházásoknál előfinanszírozás szükséges, így a civil kereskedelmi egységekhez hasonlóan HITELKERETET nyitunk, amelyet szükség esetén veszünk igénybe. Hasonlóan jártak el más nagyvárosok is, Nagyvárad például 200 millió lejes hitelkeretet vett igénybe.

Európai uniós forrásokból újul meg Szatmárnémeti régi és új főtere, kerékpárutak és sétányok épülnek, szabadidő eltöltésére alkalmas térré alakul a Kubik tó környéke, 11 új autóbuszt vásárolunk, új autóbuszterminál épül, több tömbház hőszigetelésére kerül sor.
 

3.         Ugyancsak gazdasági szakemberek tanulmányai bizonyítják, hogy a korábban felvett hitelek esetében lehetőség van jobb feltételeket biztosító szerződés megkötésére, így ezek esetében csökkenhet a jelenlegi visszafizetések nagysága: kamatok, kezelési költségek.

A Helyi Közpénzügyekre Vonatkozó törvény szerint egy önkormányzat adóssági küszöbe nem haladhatja meg a 30 százalékot. Amennyiben Szatmárnémeti Municípium megköti a tervezet hitelszerződést, az adósságküszöbe 15,23 százalék lesz. A hitelszerződés csak abban az esetben köttetik meg, ha azt jóváhagyja pénzügyminisztérium keretén belül működő Helyi Hitelek Elbírálási Bizottsága (Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale), és csak az európai uniós vállalásokhoz szükséges összegek lehetnek lekérve ebben az évben, a fennmaradó összeg leghamarabb 2021-ben.
 

Összességében kijelenthető, hogy ez az összeg arra lesz használva, hogy Szatmárnémeti egy élhetőbb, modernebb város legyen, és mint azt a helyi tanács elé benyújtott dokumentumok is bizonyítják, ez a megoldás gazdaságilag is megalapozott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: